#ThisIsACo-opΣυντελεστέςΔιαδικασίαΈκθεσηΝέαΕπικοινωνία En
ΝέαΕκδηλώσειςWeb casts/videoΔελτία ΤύπουΆρθρα στον ΤύποPost Event Reports
Press Kit

Τί θα έλεγες για τη σχέση Αρχιτεκτονικής και Ντροπής; 21-27/11 Βενετία

Μαρία Κασσόλα, Ειρήνη Σάπκα

ΤΙ ΘΑ ΕΛΕΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗΣ; 21-27/11 - Venice >> Εκδηλώσεις στο Ελληνικό Περίπτερο
THISISACO-OP·MONDAY, 21 NOVEMBER 2016

Pavilion of Greece at the 15th International Architecture Exhibition - La Biennale di Venezia
Εκδηλώσεις στο Ελληνικό Περίπτερο στην 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας

Την τελευταία εβδομάδα της έκθεσης, η ελληνική συμμετοχή με το #ΤhisΙsΑCo_op, προσκαλεί και προσκαλείται σε συνέργεια, συνέλευση και συμβίωση με μέλη της ομάδας ΑoS (Architecture of Shame), μέλη της ομάδας Biennale Urbana (BURB-που συντροφεύουν τις εκδηλώσεις για τρίτη φoρά), ανεξάρτητους ερευνητές και αρχιτέκτονες, καθώς και κατοίκους του Lido και της Giudecca.

Η προπαρασκευή και διερεύνηση θα ξεκινήσει από το ελληνικό περίπτερο τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, θα μεταφερθεί εν συνεχεία στο Lido και τη Giudecca στις 22-26 Νοεμβρίου καταλήγοντας σε εκδήλωση- συζήτηση την τελευταία μέρα της φετινής Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας και πάλι στο Ελληνικό Περίπτερο την Κυριακή 27 Νοεμβρίου από τις 10.30 το πρωί έως τις 14.30. Με αφορμή το θέμα του Πορτογαλικού Περπτέρου “Neighbourhood – Where Álvaro meets Aldo”, εκεί που ο Αλβάρο Σίζα επιστρέφει στην Τζιουντέκα και συνομιλεί με τους κατοίκους του συγκροτήματος των κτηρίων που σχεδίασε ο ίδιος, η ομάδα AoS, διενεργεί παράλληλη έρευνα με τους πρώην κατοίκους της ίδιας περιοχής στο Κάμπο ντι Μάρτε της Τζουντέκα, που διέμεναν εκεί σε συγκρότημα εργατικών κατοικιών, στα σπίτια των 36μ2 που καταδεικνυόμενα ως κτήρια της ντροπής, κατεδαφίστηκαν, για να δώσουν τη θέση τους σε πιο “αξιοπρεπείς” κατοικίες. Οι κάτοικοι των εργατικών αυτών κατοικιών μεταφέρθηκαν στο Lido με σκοπό την επαναφορά τους στα νέα, κάτι που όμως δεν συνέβη. Η ΑoS, συνομιλεί με τους μη-κατοίκους πλέον της Τζιουντέκα (Διερεύνηση στους μη κατοίκους- Investigations on non inhabitants- Ιndagine sui non Abitanti) ιχνηλατώντας τα σημάδια της μνήμης τους, αναζητώντας ποιότητες αυτής της αρχιτεκτονικής της ντροπής, θεωρώντας ότι αυτό που θεωρείται ντροπή τη μία εποχή, μπορεί αντιθέτως να αποτελέσει ακόμα και μοντέλο σε μια άλλη, αλλά και το αντίθετο. 
Ποιος είναι ο ρόλος/συνέργεια της Αρχιτεκτονικής στην κατασκευή ή/και καταστροφή της ταυτότητας; Πόσο μπορεί η αφήγηση από μνήμης να ορίσει την απώλεια ενός παρελθόντος του κοινού αγαθού; Ποιο είναι το κοινό αγαθό στην ιστορία της Μάρτε της Τζιουντέκα; 
Ακολουθώντας τα ίχνη της έρευνας, η ΑoS, η Burb και το #ThisIsACo_op στο ελληνικό περίπτερο, χαράζει ένα μονοπάτι εντός και εκτός των τοιχών της Μπιενάλε, συσχετίζοντας την κοινωνική ιστορία της Βενετίας,με τα θέματα που η ίδια η Αρχιτεκτονική τοποθετεί στο προσκήνιο. Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, παράλληλα με μια παρουσίαση των ευρημάτων της έρευνας με θέμα την Αρχιτεκτονική της Ντροπής, θα επιχειρηθεί μία συζήτηση, με εργαλεία άλλα παραδείγματα από την ιταλική εμπειρία, όπως αυτό του εγκαταλειμμένου Νοσοκομείου Ospedale al mare στο Lido και του συγκροτήματος Corviale στη Ρώμη, κτιρίου μήκους ενός χιλιομέτρου, ενώ από την ελληνική πλευρά παράδειγμα θα αποτελέσει η “απόκρυψη της ντροπής” των προσφυγικών της Αλεξάνδρας με μεγαπανό λόγω των Ολυμπιακών Αθήνα 2004, σε συνδυασμό με το Θέμιδος Μέλαθρον που δομήθηκε εκεί που ήταν προηγουμένως οι φυλακές Αβέρωφ, ενώ θα διερευνηθεί και η σχέση του θέματος Αρχιτεκτονική και Ντροπή με τους παρόντες κατοίκους του City Plaza στην Αθήνα. Τα θέματα της φετινής μας παρουσίας στην έκθεση, γύρω απο το προσφυγικό, την κρίση της πόλης και της αρχιτεκτονικής καθώς και το θέμα του χώρου ως κοινό αγαθό, βρίσκουν έτσι μια κατάληξη, με πυρήνα την Αρχιτεκτονική ως κοινωνική πράξη.


Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 15:00-18:00 @Ελληνικό Περίπτερο, Giardini
ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΤΡΟΠΗ (συνέργεια/συμβίωση)
H ερώτηση τι σχέση μπορεί να έχει η Αρχιτεκτονική με τη Ντροπή, που βρίσκεται στη βάση της ομάδας Αrchitecture of Shame (AoS), μεταφέρεται εντός του Ελληνικού περιπτέρου. μέσω παρέμβασης στους μαυροπίνακες της έκθεσης, αλλά και εκτυπωμένου υλικού εντός του περιπτέρου, που θα βρίσκονται στην ευχέρεια των επισκεπτών, ως διαδραστικό μέσο καταγραφής και διερεύνησης. Η δράση αυτή έχει ως στόχο την εκκίνηση μιας διαδικασίας έρευνας/δράσης στην πόλη της Βενετίας, που εντός του περιπτερου την Κυριακή 27 Νοεμβρίου θα καταλήξει την εβδομάδα δράσεων αλλά και την φετινή μας παρουσία, με μια συζήτηση (συνέλευση, συνέργεια).


Τρίτη 22 Νοεμβρίου
12:00 @Dorsoduro 3507 “Η ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ” ΣΥΝΑΝΤΑΕΙ ΤΟ ATER (συνέργεια)
15:30- 17:30 @Lido ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ (συνέργεια)
Έπειτα από μια σειρά συνεντεύξεων και αρχειακής έρευνας, η ΑoS, η Burb και το #ΤhisΙsΑCo_op επιστρέφουν στο Λιντο για να αφηγηθούν με ανεπίσημο ύφος τα αποτελέσματα της έρευνας, στους πρωταγωνιστές της μελέτης. Σε αυτή τη φάση, οι μη κάτοικοι προσκαλούνται να επιστρέψουν για ένα τραπέζι στη Giudecca, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου.


Τετάρτη 23/Πέμπτη 24/Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 11:00- 18:00 @Giudecca-Calle Mason
ΑΦΗΓΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ (συνέργεια)
Για δύο ημέρες, εν μέσω των προπαρασκευαστικών εργασιών παρουσίασης που θα εκθέσουν τμημα της έρευνας, η ΑoS, η Burb και το #ThisIsACo_op, εκκινούν μια σειρά από ενημερώσεις στους κατοίκους με τα θέματα που η AoS με την έρευνα “Ιndagine sui non abitanti” έχει μελετήσει σε βάθος.


Σάββατο 26 Νοεμβρίου 11:00-17:00 @Giudecca-Calle Mason
ΟΙ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ (συνέλευση/συμβίωση)
Κατά το μεσημεριανό γεύμα, ένα τραπέζι με φαγητό, μετατρέπεται σε τόπο συνάντησης, μεταξύ όσων κατοικούσαν παλαιότερα στο συκρότημα της Giudecca και όσων κατοικούν στο νέο, σήμερα.


Kυριακή 27 Νοεμβρίου 10:30-14:30 @Ελληνικό Περίπτερο- Giardini Biennale
ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ THΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗ ΝΤΡΟΠΗ (συνέργεια/συνέλευση/συμβίωση)
Ένας πολυφωνικός διάλογος θα συνοψίσει την εμπειρία της εβδομάδας εργασιών της “Διερεύνησης στους μη κατοίκους”, και σε συνέργεια με την πορεία της Biennale Urbana, θα αναλύσει τα αποτελέσματα που σχετίζονται με το ερώτημα που εκκίνησε τη διαδρομή της εβδομάδας αυτής εντός του ελληνικού περιπτέρου. Θα προβληθεί βίντεο της έρευνας και θα συζητηθεί η σχέση μεταξύ Αρχιτεκτονικής και Ντροπής, θα επιχειρηθεί η σύνδεση μεταξύ τοπικών και διεθνών παραδειγμάτων στην Ελλάδα και την Ιταλία. Η συμμετοχή των επισκεπτών μέσω των μαυροπινάκων και των απαντήσεων στα έντυπα που αφέθηκαν στο περίπτερο από τη Δευτερα 21 Νοεμβρίου, θα επιχειρήσει να θέσει μια νέα αρχή ερευνας για την ομάδα Αρχιτεκτονική της Ντροπής, κοιτάζοντας προς τη Ματέρα πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης ως το νέο τους προορισμό έρευνας.


Συμμετέχοντες
Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016 @Ελληνικό Περίπτερο
Andrea Curtoni (Biennale Urbana) -Giulia Mazzorin (Biennale Urbana) -Fabio Ciaravella (Architecture of Shame) -Carmela Mimì Coviello (AoS) -Cristina Amenta (AoS) -Francesco Fontanella (architect) -Maria Kassola for #ThisIsACo_op


Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016 @Ελληνικό Περίπτερο
Συντονισμός: Maria Kassola και Irini Sapka
Παρουσίασεις- παρεμβάσεις (συνέργεια): 10.30- 12.15
Ομιλητές -Fabio Ciavarella (Αrchitecture of Shame) (45-50 minutes για την ομάδα ΑοS) -Carmela Mimì Coviello (Αrchitecture of Shame) -Cristina Amenta (Αrchitecture of Shame) -Clara Cibrario Assereto (Αrchitecture of Shame) -Giulia Mazzorin (Biennale Urbana) (8-10 minuti tutti gli altri) -Andrea Curtoni (Biennale Urbana) -Francesco Fontanella (Αρχιτέκτονας) -Sara Podetti (φοιτήτρια- ερευνήτρια) -Eirini Sapka (Αρχιτέκτονας #ThisIsACo-op) -Maria Kassola (Αρχιτέκτονας #ThisIsACo-op)


Συζήτηση (συνέλευση): 12.15-13.30
Φαγητό (συμβίωση):13.30-14.30


Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016 @Casa della Resistenza-IVESER Giudecca,16.30-18.30
EΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ
Παρουσίαση των αποτελεσμάτων “Διερεύνηση στους Μη Κατοίκους” της ομάδας ΑoS με παρεμβάσεις μελών της Biennale Urbana και του #ThisIsACo_op

#ThisIsACo-op | Ελληνικό Περίπτερο, 15η Διεθνής Έκθεση Αρχιτεκτονικής – La Biennale di Venezia
Διάρκεια Έκθεσης | 28 Μαίου– 27 Νοεμβρίου 2016
Τοποθεσία | Giardini, Venice, Italy
Εθνικός Επίτροπος | Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας | Γενική Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος | Ειρήνη Κλαμπατσέα
Επιμελητής | Σύλλογος Διπλωματούχων Αρχιτεκτόνων Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων | ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ
Info Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων ιδρύθηκε το 1922 στην Αθήνα. Σκοπός του Συλλόγου είναι η συνένωση των μελών του για την ανάδειξη - προβολή και διασφάλιση της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα, η προστασία των συμφερόντων των μελών του μέσα από τις επαγγελματικές δραστηριότητες. Η ανάδειξη της διακεκριμένης επαγγελματικής ταυτότητας του κλάδου και η διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αρχιτεκτόνων σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση της πανελλαδικής δομής, αποτελούν το πλαίσιο δράσης του Συλλόγου.

Τί θα έλεγες για τη σχέση Αρχιτεκτονικής και Ντροπής; 21-27/11 Βενετία

#ThisIsACo-op

Entering this website could be considered as accepting a kind of collaboration.

Do you agree?

Thank you for you collaboration!